Stejně jako v módě se rok co rok mění i trendy webového designu. To, co bylo včera hit, může být zítra úplně pasé. Vzhledem k tomu, že vaši zákazníci hledají vaši firmu s největší pravděpodobností na právě internetu, vyplatí se tyto trendy sledovat. Pokud tedy chcete jít s dobou, podívejte se, jakých 7 trendů bude dominovat webovým stránkám v příštím roce:

1 Rychle se načítající design

Dnešní svět se neustále zrychluje. Lidé si zvykli mít všechno nejpozději ihned a neradi tráví svůj čas čekáním. A na internetu to platí dvojnásob! Potencionální klienti jsou ochotni čekat na načtení vaší stránky pouhopouhé 3 sekundy. Pakliže se stránka nestihne načíst, odcházejí a jdou hledat jinam. Tento trend navíc vzal v potaz i Google a zahrnul jej mezi faktory, podle kterých hodnotí jednotlivé weby. Čím rychleji se tedy vaše stránky načtou, tím lépe pro vás i vaše umístění ve výsledcích vyhledávání. V praxi to znamená například vynechání velkých, dlouho se načítajících obrázků.

 

 

2 Minimalistický design

Obliba jednoduchého, minimalistického stylu výrazně stoupla už v roce 2017 a je velmi úzce spjata s předchozím bodem, tedy s rychlostí načítání webu. Stránky s jednoduchými barevnými bloky a textem v bezpatkovém fontu se načte mnohonásobně rychleji než stránka se spoustou obrázků ve vysokém rozlišení. A to se počítá.

3 Mobile first

Statistiky ukazují, že již od roku 2015 vyhledávají lidé na internetu častěji v mobilu než na stolním počítači nebo laptopu. Právě proto i Google upřednostňuje takové weby, které těmto trendům odpovídají. Neznamená to jenom mít responzivní web, ale poprvé v historii webového designu to znamená vytvořit design nejprve pro mobilní zařízení, a až poté jej uzpůsobit pro zobrazení na stolním počítači nebo notebooku.

4 Asymetrie

Další velký boom ve webdesignu je právě asymetrie a narušení konvenčního rozložení stránek. Layout v blocích do pravých úhlů je nahrazován diagonálně uspořádanými bloky textu či obrázků. Jde hlavně o to vybočit z řady, odlišit se od průměru a tím se stát zapamatovatelnými.

5 Jednoduchá geometrie

V souladu s trendem minimalismu je i další z nich, a tím je použití jednoduchých geometrických tvarů, a to kdekoli v rámci webového designu. Pozadí stránek tak ovládnou trojúhelníky, kolečka a pravidelné víceúhelníky. Tyto tvary se pak často používají i v rámci prvků CTA nebo pro funkční tlačítka.

6 Jednostránkové weby

Ačkoli nejsou vhodné pro každý byznys, hrají jednostránkové weby do ruky požadované rychlosti načítání a jednoduchosti. Na druhou stranu není u jednostránkových webů tak jednoduché správně optimalizovat klíčová slova. Během příštího roku ale rozhodně jednostránkové weby „poletí“. Zvažte tedy všechna pro a proti, případně se na nás obraťte s dotazem na konzultaci, je-li pro vás a vaši firmu vhodný jednostránkový web.

7 Videa na pozadí

Navzdory trendu minimalismu jsou videa na webových stránkách obecně velice populární. Přitahují totiž pozornost daleko spolehlivěji než obrázek nebo text. Pokud tedy budete mít na své úvodní stránce na pozadí slideru video, je mnohem pravděpodobnější, že zde lidé zůstanou a budou na vašem webu dále interagovat.


Potřebujete vědět více?