Modrá filosofie

Společnost Pantone vyhlašuje barvu roku již přes 20 let. Loni kralovala jasná korálová, volba pro letošní rok padla na klasickou modrou. Ta má symbolizovat klidnou sebejistotu a naši touhu po spolehlivém základu, na němž se dá stavět po vstupu do nové dekády.

Barva roku není výsledkem náhodné volby – naopak, její výběr řídí tým expertů z různých sfér působnosti a s ohledem na globální nálady ve světě, stejně jako na inspiraci současnou hudbou nebo výtvarným uměním. Výsledná volba má následně vliv na módu, interiérový design či design obalových materiálů a samozřejmě i spoustu dalších oblastí.

Klasická modrá

Je to barva oblohy těsně po západu slunce. Klasická modrá je elegantní, uklidňující a přitom podněcuje přemýšlení.

Jak klasickou modrou kombinovat?

K dané vybrané barvě roku sestavuje Pantone vždycky i několik barevných škál, do kterých danou barvu zařadí. Můžeme tak dobře vidět, jak působí barva roku v kombinaci s dalšími tóny.

Klasická modrá je nesmírně univerzální a podle toho, s jakými dalšími tóny ji zkombinujeme, může vyvolávat rozmanité pocity a nálady.


Uklidňující meditace

První paleta barev kombinuje klasickou modrou s odstíny provensálské modři, pastelové „baby blue“, šedé, šedohnědé, teplejší broskvové a odstínu kukuřičného šustí. Výsledná kombinace působí uklidňujícím a povznášejícím dojmem, podobně jako tichá meditace na břehu moře.


Šnorchlování v tropech

Druhá paleta nás přenese do barevného tropického ráje pod mořskou hladinou. Ke klasické modré je zde postavena tradiční bílá a černá, jež vytvářejí jakýsi pevný základ této palety. K nim se pak přidávají veselé tóny limetkové, korálové a jasmínově zelené spolu s perlově růžovou a kašmírovou modrou.


Soumrak v poušti

Třetí paleta evokuje soumrak v pouštní krajině. Základ tvoří klasická modrá spolu s tmavším odstínem večerní oblohy. Doplňuje je několik metalických odstínů včetně zlaté, stříbrné a měděné. Barevnou vyváženost zajistí přidání šedorůžového tónu, jaký dostávají za soumraku oblaka.


Exotická koření

Čtvrtá paleta má připomínat kombinace neotřelých chutí a vůní: jako na trzích Blízkého východu. Kromě klasické modré tu najdeme myrtovou zeleň, barvu kandovaných květů violky, tóny manga, medu či rebarbory a sušené šalvěje.


Netradiční barevná kombinace

Jen málokterými prostředky se dá pojem „netradiční“ vyjádřit tak jako pomocí barev. Poslední barevná paleta připomíná scénu z cirkusového představení. Základ zde opět tvoří klasická modrá, které tentokrát sekundují metalické odstíny červené, zelené, bronzové a vínové, vyvážené světlou perlovou bílou.


Potřebujete vědět více?