Každý, kdo alespoň občas přijde do kontaktu s počítačem, se musí vypořádat s problémem přihlašovacích hesel. Hesla a zabezpečení potřebujeme téměř všude: od e-mailového účtu přes sociální sítě až po elektronické bankovnictví. Nikdo samozřejmě nechceme, aby se kdokoli cizí dostal k našim citlivým datům. Proto bychom měli vytvářet a používat taková přístupová hesla, která není snadné jen tak prolomit. Jak na to?

Čemu se vyhnout?

Začněme nejprve tím, co byste při tvorbě a správě hesel rozhodně dělat NEměli.

Nebuďte osobní

Nepoužívejte jako heslo jména dětí nebo domácích mazlíčků, ani číselné kombinace data výročí či narozenin (obzvláště když na tyto situace ještě upozorníte na sociálních sítích). Taková hesla pak není těžké uhodnout a i pro průměrného hackera se z vás stává snadná kořist.

Nepoužívejte jedno univerzální heslo

Víme, že je to těžké a že nás všechno svádí k tomu si ulehčit život a používat jedno heslo úplně všude. Ale představte si situaci, kdy nějaký hacker prolomí bezpečnostní brány některé ze sociálních sítí a získá vaše přístupové údaje. První, co takový člověk udělá je, že vyzkouší, jestli se získaná hesla náhodou nehodí ještě do jiných aplikací…

Nikdy nepoužívejte jako uživatelské jméno pracovní e-mail

Máme pochopitelně na mysli soukromé účely. Nedáváte tak totiž všanc jen svoje data, ale veškeré citlivé firemní údaje, databáze nebo e-mailové servery.

Co tedy dělat?

Nyní, když jsme si ujasnili, jak se to dělat nemá, by bylo také záhodno říci, jaké postupy jsou tedy ty správné.

Používejte správce hesel

Správcem hesel nemyslíme excelovou tabulku, ani wordový dokument. Jedná se o speciální aplikaci s vlastními bezpečnostními systémy, do které si můžete uložit hesla k jednotlivým uživatelským účtům. Nebudete si pak muset pamatovat desítky hesel, ale pouze jedno.

Používejte dvoufázové ověření

Způsobů dvoufázového ověření je celá řada: může to být ověřovací dotaz, PIN kód nebo ověření pomocí SMS zprávy. Pokud to je možné, využívejte dvoufázové ověření vždycky.

Používejte dlouhá hesla

Výzkumy z poslední doby se shodují na tom, že lepší než krátká, dejme tomu 5místná hesla (jako Hx@#1), jsou hesla delší – od 14 znaků výše. V ideálním případě je to spojení více zdánlivě nesouvisejících slov.

Chcete si ověřit, jak bezpečné je vaše heslo? Otestovat si jej můžete v online ověřovači howsecureismypassword.net.


Potřebujete vědět více?