DNS servery, bez kterých by webové stránky v podstatě nemohly fungovat, čeká po více než 30 letech plánovaná celosvětová údržba. Pokud provozovatelé jednotlivých serverů nepřipraví své weby na nový standard do konce ledna 2019, nebudou již jejich stránky dostupné.

K čemu slouží DNS servery?

Každé jednotlivé webové stránky jsou umístěny na serveru, který internet identifikuje pomocí IP adresy (což je poměrně dlouhá číselná sestava). Pro lidskou mysl je však jednodušší pamatovat si slova než číselné řady. Abychom si při vyhledávání na internetu nemuseli pamatovat IP adresy jednotlivých webových stránek, stačí nám zadat jejich název a DNS server zajistí přesměrování na správnou IP adresu.

Co se vlastně bude dít?

Zjednodušeně řečeno půjde vlastně o oddělování zrna od plev ve světě DNS serverů. Pokud některé servery porušují aktuální DNS standardy nebo jsou prostě a jednoduše zastaralé, budou se muset buď přizpůsobit novým požadavkům nebo se smířit s tím, že jejich stránky přestanou fungovat.

Jak jsou na tom vaše stránky?

Pokud jste naším klientem a máte webové stránky u nás, pak se nemusíte ničeho bát – naše DNS servery jsou plně připravené a uzpůsobené pro šifrovanou komunikaci, kterou jen tak nějaký hacker nenabourá. Pokud chcete mít 100% jistotu, ověřte si váš web pomocí oficiálního testovacího formuláře. Takto jsme v testu dopadli my:

Mediaenergy výsledek testu


Potřebujete vědět více?