Již na sklonku minulého roku se Google rozhodl posunout vyhledávání obrázků opět o něco dále. Aplikace Google Lens nabízí pokročilé vyhledávání obrázků, propojené s AI (umělou inteligencí) – dokáže zanalyzovat fotku, rozpoznat jednotlivé objekty (text, části fotky) a pokročile s nimi pracovat.

Práce s textem

Pomocí vyfoceného textu si díky Google Lens můžete třeba vyhledat, jak vypadá pokrm z jídelního lístku. Můžete si ale také ukládat do kalendáře události, nechat se nasměrovat na určitou adresu, vytočit číslo nebo si nechat přeložit nějaké cizí slovo či souvislý text.

Inspirace módou a designem

Také se vám už stalo, že jste na někom viděli parádní outfit, který byste si sami také rádi pořídili? Nebo se vám na návštěvě líbilo vybavení obývacího pokoje? Google Lens vám pomůže zjistit, kde se to, co vám tak učarovalo, dá sehnat a představí vám k tomu i podobné produkty. Objekt vašeho zájmu stačí vyfotit a poté prstem přímo v obrázku zakroužkujete konkrétní věc, kterou chcete hledat. Google Lens vám následně vrátí výsledky v obrázcích, přes které se pohodlně dostanete na relevantní e-shop.

Zjistěte informace o památkách

S Google Lens si můžete vyfotit zajímavou budovu nebo jinou pamětihodnost a zjistit tak spoustu zajímavého: dozvíte se nejen název památky a informace o ní, ale i případné otevírací hodiny, cenu vstupného nebo recenze návštěvníků, kteří zde byli před vámi.

Prozkoumejte faunu i flóru

Google Lens vám dokáže sdělit, co že to je za zajímavou květinu, která roste sousedovi na zahradě nebo kterou jste zahlédli při procházkách na dovolené. Stejně tak vám pomůže třeba s určením rasy toho roztomilého pejska, kterého potkáváte ráno v parku.

Aplikaci Google Lens si do telefonu budete moci stáhnout na Google Play, jakmile ji zprovozní i pro Českou republiku. Více informací o Google Lens naleznete na webu https://lens.google.com/


Potřebujete vědět více?