Stává se to: občas prostě potřebujete poradit s problémem na počítači, a to co nejdříve (protože, jak víme, čas jsou peníze). Než bychom ale sedli do auta a přemístili se až k vám, uteklo by dalších několik desítek vzácných minut, proto využíváme nejrychlejší řešení – pomoc přes vzdálenou plochu.

Díky vzdálené ploše se budeme moci podívat na obrazovku vašeho počítače přesně stejně, jako bychom byli přímo u vás. Níže najdete návod, jak u sebe na počítači nainstalovat Vzdálenou plochu Chrome (Chrome Remote Desktop) a umožnit nám k ní přístup. Jediné, co k tomu potřebujete, je mít Google účet.

V prohlížeči Chrome – doplněk Vzdálená plocha Chrome

  1. Otevřete si internetový prohlížeč a přejděte na stránku aplikace Vzdálená plocha Chrome
  2. Klikněte na bílou šipku v modrém kolečku a otevře se vám nové okno, kde stisknete tlačítko „přidat do Chromu“
  3. V dalším kroku potvrdíte akci kliknutím na „přidat rozšíření“
  4. Po stažení doplňku se v původním okně objeví text Připraveno k instalaci. Potvrdíte jej opět stiskem modrého tlačítka „přijmout a nainstalovat“
  5. Jakmile se aplikace doinstaluje, pojmenujete v prohlížeči svůj počítač (např. Karel Novotný Názevfirmy)
  6. V dalším kroku si sami zvolíte 6místný číselný kód, který bude sloužit jako PIN
  7. Kliknete na tlačítko „spustit“ a v horní části stránky přejdete na záložku Vzdálená podpora
  8. Zde zvolíte možnost „Vygenerovat přístupový kód“. Je to jednorázový číselný kód, který budeme potřebovat, abychom se mohli připojit na vaší plochu.
  9. Pozor: tento kód je platný pouze 5 minut, proto nám jej pošlete co nejdříve po jeho vygenerování (pomocí SMS, e-mailem nebo dle domluvy)
  10. Posledním krokem pro vás bude povolit nám vzdálený přístup k vašemu počítači, opět stisknutím tlačítka.

Ostatní prohlížeče (Firefox, Edge, Safari a další)

Postupujete úplně stejně, jako v předchozím případě. Jediný rozdíl je v tom, že se vám stáhne spustitelný soubor (aplikace), který můžete následně spouštět přes ikonku na ploše počítače, případně na spodní liště.

Následně se k Vám budeme moci připojit a řešit reportovaný problém. Tato služba je společností Google poskytovaná zdarma. Je bezpečná a je to vhodná alternativa k jiným komerčním aplikacím.


Potřebujete vědět více?