Máte pěkné webovky s dobrou návštěvností a přínosným, atraktivním obsahem? Pak byste měli o to více zpozornět a zkontrolovat si, jestli url adresa vašeho webu začíná v příkazovém řádku písmenky https. Pokud ano, je vše v nejlepším pořádku. Pokud ale začíná pouze písmenky http, mohlo by to pro váš web znamenat potenciální problém.

V čem jsou úskalí http?

Jedná se totiž o nezabezpečené připojení, kdy veškerá data, přenášená mezi serverem a prohlížečem proudí v podobě čitelného textu – tedy nešifrovaně. To nemusí vadit u jednoduchých, jednostránkových webů, kde se uživatel nepřihlašuje ani nevyplňuje žádný formulář. Problém ale logicky nastává především u e-shopů, kde o sobě zákazník poskytuje značné množství osobních údajů a u kterých by určitě nechtěl, aby se dostaly do rukou třetí straně. Týká se to ale i všech ostatních webů, kde má uživatel možnost se přihlásit a/nebo odeslat např. poptávkový formulář.

Tím, že na http proudí data nešifrovaně, vzniká riziko, že by citlivé údaje mohla zachytit třetí strana. Není to rozhodně nijak těžké – takovému případnému „pirátovi“ k tomu stačí smartphone a speciální program.

V souvislosti s výše zmíněným rizikem je také velmi pravděpodobné, že se weby s https začnou zobrazovat na horších pozicích ve výsledcích vyhledávání nebo budou označené jako „nebezpečné stránky“, ze kterých většina uživatelů velmi rychle uteče.

Https – co to znamená a jak na něj přejít

Písmenko s znamená v https zkratku pro „secure“ (tj. anglicky „bezpečný, zabezpečený“). Rozdíl oproti http je v tom, že se zde data přenášejí v zašifrované podobě a tím pádem znemožňují jejich odchycení třetí stranou. Důležité to je jak pro faktické bezpečí osobních údajů vašich klientů, tak i z hlediska nařízení GDPR, při jehož nedodržování by vám mohly hrozit vysoké pokuty.

Pokud je váš web stále na http, není pozdě to zachránit. Vaše stránky zvládneme přesměrovat na bezpečné https, aniž by bylo nutné je vyřazovat z provozu. Stačí se nám ozvat a domluvíme se s vámi na průběhu realizace.


Potřebujete vědět více?