Sans forgetica je nový font, určený k lepšímu zapamatování psaného textu. Vyvinul jej tým Melbournské univerzity, který tvořili jak vědci, tak renomovaní designeři. Určen je především studentům, kterým pomáhá ve zkouškovém období, ale svůj přínos si v něm může najít každý.

Jak to funguje?

Jedná se v podstatě o další syndrom moderní doby – totiž o to, že si náš mozek už natolik zvykl na běžně používané fonty, že se při jejich čtení zapojuje jen povrchně. Nefunguje zde tedy hlubší vazba mezi dlouhodobou pamětí a významem čteného textu.

Účel tedy byl znesnadnit čtení – ale jen o maličko. Sans forgetica je konstruována v hladkých a elegantních liniích s mezerou uprostřed každého znaku. Tato mezera právě mírně znesnadňuje čtení a tím nutí mozek, aby se do procesu zapojil více. A jakmile je mozek aktivnější, zapojí se do procesu i paměť.

 

sansforgetika

Vědecky podloženo

Sans forgetica a její vliv na zapamatování informací není jen nějaký nepodložený drb. Vědci z Melbourne tento svůj font a jeho vliv na paměť testovali na 400 studentech. Výsledky ukázali jasně, že Sans forgetica pomáhá vštípit napsaný text do paměti.

Jak forgeticu používat

Jelikož je náš mozek vysoce adaptabilní, je pravděpodobné, že by si brzo zvykl i na čtení méně čitelného textu (pokud by se s ním potkával příliš často). Sans forgetica je proto určená spíše na kratší textové úseky nebo poučky, které si chcete skutečně zapamatovat – nedoporučuje se ji používat na velké bloky textu.

Pokud používáte prohlížeč Google Chrome, můžete si zde stáhnout plugin, který vám označený text přepíše do Sans forgeticy. Samotný font je pak zdarma ke stažení zde.


Potřebujete vědět více?